Allt om hastighet, täckning och surf.

Dagens mobilnät är ganska komplicerade. Det är flera olika frekvensband som används, olika stora områden en mast täcker osv. Detta gör i sig att det är många olika saker som påverkar den faktiska hastigheten och täckningen - beroende på tidpunkt, var man befinner sig och vilken hårdvara som används.

FRÅGOR OCH SVAR

Det går inte att surfa, varför?
Börja med att kolla om du har mobildata aktiverat - detta gör du i din telefons inställningar. Kontrollera också att det står GPRS, E, 3G, H, 4G eller LTE uppe vid täckningsstaplarna. Denna symbol visar om det finns en aktiv dataanslutning.

Har det fungerat på platsen tidigare, se tipsen nedan för saknad täckning. Kom ihåg att kolla så att du har surf kvar också!

Hur får jag reda på min hastighet?
Ladda ner appen Bredbandskollen från App Store eller Google Play. Alternativt Speedtest.
OBS! Att testa hastigheten använder mycket datatrafik, vilket gör att du når surfgränsen snabbare.

Jag har ingen täckning alls - vad gör jag?
Skulle det inte ha fungerat på platsen tidigare, eller om du inte vet - börja med att kolla Täckningskarta för att se om det bör finnas täckning.

Om det har fungerat på platsen tidigare - stanna när du fått reda på vad som orsakar problemet:

- Starta om din enhet.

- Sök nät manuellt - välj ”Vimla, SWE24, Telenor SE, Sweden Mobile eller SWEDEN” i listan.
Kolla här om det finns någon driftstörning i ditt område.
- Stäng av ”4G/LTE” och om möjligt välj endast 2G/3G. Se om du får täckning nu. Det kan vara så att telefonen försöker ansluta till exempelvis 4G när det inte finns att tillgå i området.

- Testa ditt simkort i en annan telefon. Fungerar simkortet i en annan telefon är det sannolikt något fel i din telefon.

Om du har testat allt ovan och fortfarande har problem, hör av dig till Vimla och berätta vad du hittills testat.

Varför går det dåligt att surfa på tåget?
Ett tåg rör sig i hastigheter upp mot 200km/h vilket gör att din telefon ofta måste byta mast som den är uppkopplad mot. Detta kallas "handover". Ett tåg består även väldigt mycket av metall och ganska tjocka fönster vilket gör det svårt för signalerna att ta sig in i tåget. I sin tur orsakar detta att täckningen snabbt försämras. Att många samtidigt ska anslutas till masten samtidigt kan också påverka stabiliteten. Det är även ganska svårt för operatörerna att få bygga ut näten vid järnvägarna då det krävs tillstånd från Trafikverket för att det inte ska kunna störa deras nät.

SJs X2000, SJ 3000 samt SJs dubbeldäckare har en repeater för 2G och 3G i varje vagn. I praktiken sitter en antenn på utsidan av vagnen och en signalförstärkare inne i vagnen. Dvs signalen tas in i vagnen.

Varför går det snabbare att surfa vissa tider på dygnet?
Belastningen på nätet varierar under olika tider på dagen. Generellt fungerar det bäst att surfa på natten då minst antal personer använder nätet. Under morgon och kvällstid är det flest personer som använder nätet samtidigt, vilket gör att man inte alltid kan nå den högsta hastigheten.

Vilka frekvenser används i nätet?
2G: 900 (för bra räckvidd på landsbygd och för bra inomhustäckning i städer) & 1800MHz (används i städer för hög kapacitet).
3G: 2100MHz (överallt)
4G: 800, 900 (för bra räckvidd på landsbygd och för bra inomhustäckning i städer), 1800MHz (finns endast i centralaste Stockholm, Göteborg och Malmö - hög kapacitet och hastighet) & 2600MHz (används i städer samt på platser där många vistas för hög kapacitet och hastighet).

FAKTA

Hos Vimla används tre olika nät: 2G, 3G, 4G. Dessa olika nät har lite olika egenskaper och räckvidd beroende på vilken frekvens som används:
GSM 900 (2G): ca 6 km.
UMTS (3G): ca 3 km (räckvidd påverkad av antalet användare).
LTE 900MHz (4G): ca 6 km (räckvidd påverkad av antalet användare).
LTE 2600 (4G): ca 1-2 km (räckvidd påverkad av antalet användare).
Det finns även fler frekvenser - men dessa är de vanligaste.

Hastigheten påverkas även den av många olika faktorer - men framförallt hur nära närmsta mast man befinner sig. Följande är orsaker som påverkar hastigheten:

• - Antalet användare anslutna till samma mast
  • - Avstånd till närmsta mast
  • - Hur mycket saker (hus/väggar, träd, kullar osv.) som finns emellan dig och masten
  • - Väder och vind
  • - Vilken frekvens som används i området
  • - Din hårdvara

Hastigheter:
3G: Upp till 32Mbit/s.
4G: Upp till 150Mbit/s.