Att resa med sin mobil

Många uppfattar det som krångligt eller riskabelt att använda sin mobiltelefon i utlandet - det är det inte längre!

De flesta har säkert hört och läst om folk som glömt att stänga av surfen och fått höga fakturor. Idag finns det automatiska spärrar på hur mycket man kan bli debiterad i utlandet.

Du kan också använda din telefon som vanligt när du roamar inom EU! Läs mer om det här

Tänk på att du fortfarande behöver aktivera utlands- och betalsamtal på ditt abonnemang och att det kan vara bra att manuellt välja en operatör om du befinner dig nära en gräns till ett icke EU/EES-land, så din telefon inte automatiskt väljer ett kostsamt nät. En guide för hur du manuellt väljer operatör hittar du här

Här nedan har vi listat lite här är bra saker att ha koll på:

Inför resan

Avgör vad du vill kunna använda mobilen till på resan. Kom ihåg att öppna upp ditt abonnemang för utlandsanvändning minst 48 timmar innan avresa. Detta gör du på Mitt Vimla. Förbered dig också på vad priserna är i det aktuella landet: vimla.se/priser .

I telefonen väljer du sedan om du vill kunna surfa i utlandet eller ej. Om du inte vill kunna göra det, se till att dataroaming är avstängt i din telefon.

I många länder utanför EU kostar det också pengar att ta emot samtal. Se därför till att de som brukar ringa dig är medvetna om detta. Tidigare har det varit så att även om du inte svarar och samtalet går till röstbrevlådan så behöver du betala för ett mottaget samtal - så är det inte längre. Du blir inte debiterad om någon lämnar ett meddelande i din röstbrevlåda när du är utomlands, utan bara om du lyssnar av den i utlandet.

Under resan

Om du inte får någon täckning när du åker utomlands kan det bero på att du inte har utlands- och betalsamtal aktiverat. Om du aktiverar det i utlandet kan det dröja upp till 48h innan det kommer igång.
Det finns dock ett trick som brukar göra att det går snabbare. Då går man in i inställningar och väljer operatör manuellt. Du kan välja vilken du vill i listan, och funkar inte den första så väljer du nästa tills du hittar en som fungerar.

Om du inte vill använda internet utomlands - stäng av mobildata och dataroaming i telefonen. Detta gör du under inställningarna i din mobiltelefon. Om du använder din surf så kommer du få ett SMS när du har nått 500kr och surfen spärras helt om du når 650kr.

Vill du surfa mer när du nått surfspärren? Hitta ett ställe där WiFi finns - vanligtvis caféer, hotell, tågstationer, flygplatser osv. Observera att spärren kanske inte slår till vid exakt 650kr då det ibland är en viss fördröjning från det att Vimla får informationen om hur mycket du surfat.

Hos Vimla finns det en spärr på 1000kr, i denna räknas alla kostnader in (gäller även i Sverige). Det vill säga din fasta månadskostnad och eventuella utlands- och betalsamtal.

Tänk på detta om du använder ditt Vimla-abonnemang utomlands, att om du når 1000kr inkl. abonnemangskostnaden kan du inte använda din mobil mer i utlandet förrän nästa månadsskifte. Denna spärr inkluderar också surfkostnaden. Spärren kanske inte spärrar direkt vid 1000kr då det ibland tar ett tag innan den utländska operatören fakturerar Vimla. Behöver du använda telefonen mer så kan du komma in i chatten så kikar vi på det!

Om du ska vara borta länge eller använda telefonen mycklet är vårt bästa tips är att du skaffar ett kontantkort från en lokal operatör, det blir oftast billigare i slutet. Det är även mycket lättare att hålla koll på hur mycket pengar som spenderats på surf, samtal etc. i utlandet.

Kanske finns det bättre saker att göra än att surfa på mobilen på semestern?

Stulen telefon?

Skulle du ha sådan otur att du blir av med telefonen i utlandet måste du vara snabb med att få tag i en dator och logga in på Mitt Vimla för att spärra ditt simkort. Från och med att du har gjort detta kan du begära ersättning från ditt försäkringsbolag för eventuellt användande, annars är du fortsatt betalningsskyldig.

Gör gärna även en polisanmälan och spärra IMEI-numret på telefonen genom att skicka ett mail till hej@vimla.se

OBS: även fast det finns automatiska spärrar för samtal och surf så har det förekommit att extremt dyra betalnummer ringts från stulna telefoner. Då betalspärren inte slår in omedelbart är det JÄTTEVIKTIGT att omedelbart stöldanmäla och spärra både SIM och mobiltelefon om du misstänker att den blivit stulen.

Efter resan

När du är hemma i Sverige behöver du aktivera mobildata i din telefon så att du kan surfa igen! Om surfen ändå inte skulle fungera, aktivera dataroaming. Ibland kan vissa telefoner ha problem med detta. Om har avaktiverat din telefonsvarare innan du åkte utomlands - se till att aktivera den igen om du vill kunna ta emot röstmeddelanden igen.