Hur mycket får jag surfa utomlands inom EU/EES?

Från och med den 15 juni 2017 kan du använda den data du har (både din månadspott och sparad data från tidigare månader), men du kan som mest använda 10 GB utomlands per månad i EU/EES. Om du slår i taket på 10 GB så kan du självklart köpa till extra data på samma sätt som i Sverige.

 

Tills vidare kommer du kunna använda ditt Vimla-abonnemang inom EU oavsett vilken nivå du har på surf, samtal eller meddelanden (Du behöver fortfarande ha utlands- och betalsamtal aktiverat). I framtiden kommer du behöva ha en högre abonnemangsnivå än den lägsta (med ordinarie pris 100 kr/mån) för att kunna roama, men vi hör av oss senast 30 dagar innan du behöver uppgradera.

 

Hur mycket får man ringa, messa och surfa inom EU? Det finns en regel kring hur länge och mycket du kan använda ditt abonnemang, och det är att under de fyra senaste månaderna behöver mer än hälften av din förbrukning vara i Sverige. Om man använder abonnemanget till mer än 50% utanför Sverige under en period om 4 månader räknas det som extremanvändning. Utöver detta gäller också gränsen om max 10 GB surf/månad inom EU.

 

Anledningen till att det finns en sådan begränsning är att man ska använda sitt abonnemang i huvudsak i det land man betalar för det.  

 

Så, hur fungerar det i praktiken?

Vi kommer löpande kontrollera hur mycket du har använt ditt abonnemang inom EU de senaste fyra månaderna och slå ut din användning över hela perioden.

 

Har du använt abonnemanget till 100% i exempelvis Grekland en månad och därefter inte använt abonnemanget utomlands under de efterföljande tre månaderna räknas det inte som extremanvändning. Om du däremot stannar i Grekland i över två månader kan det klassas som extremanvändning.  

 

Om man är utomlands varje dag, till exempel att man jobbpendlar mellan Malmö och Köpenhamn, går det alldeles utmärkt så länge man förbrukar mer än hälften av abonnemangets trafik i Sverige. Det viktiga att komma ihåg är att man under de fyra senaste månaderna ska ha förbrukat mer än hälften av abonnemangets trafik i Sverige.

 

Vad händer om man kommer upp i extremanvändning?

Om du nått upp till en nivå som klassas som extremanvändning av roaming så får du först ett sms som informerar om att du har 2 veckor på dig att upphöra med förbrukningen. Om det inte sker så kommer man börja debiteras en rörlig kostnad för all trafik inom EU enligt följande priser:Tilläggsavgifter extremanvändning

Pris inkl moms

Utgående samtal per minut

0,38 SEK

Inkommande samtal per minut

0,12 SEK

SMS per styck

0,11 SEK

MMS per styck

0,09 SEK

Surf

0,09 SEK/MB

Priserna kan komma att justeras eftersom priserna sätts i EUR och EU bestämmer vilken EUR/SEK-kurs som ska gälla vid olika tillfällen under året.

 För att återgå till normal förbrukning och sluta debiteras rörlig kostnad behöver man sluta roama inom EU tills dess att ens förbrukning de senaste fyra månaderna är till övervägande del i Sverige igen.

 

Även om reglerna är ganska detaljerade finns det i de allra flesta fall ingen anledning alls att vara orolig. Om man semestrar som vanligt kommer man aldrig komma upp i extrem förbrukning, utan reglerna finns till för de som bor helt eller delvis i annat land än Sverige.

Var denna artikel till hjälp?

Tack för din feedback!

Chatten är öppen vardagar 09-17 (lunchstängt mellan 12-13) 

Skapa ett ärende