Varför drogs flera sms?

Hur stort är ett SMS?

I ett SMS så får det plats max 160 tecken, men vissa tecken är lite större än andra. En vanlig bokstav och siffra räknas som ett tecken, medans specialsymboler, så som Eurotecknet: “€” räknas som två tecken. Många emojis kan vara större än så!

Vad händer om sms:et är större än 160 tecken?

Så fort du kommer upp i 161 tecken så görs sms:et om till en serie länkade sms som kallas för “multipart sms”.

Det betyder att mobilen istället för att skicka ett jättestort sms, delar upp meddelandet i flera mindre bitar.

När man skickar ett sms som består av flera delar, så reserveras 7 av tecknen i varje SMS till att innehålla information om hur många sms det består av och i vilken ordning de ska sättas ihop, ett sorts register! Tänk det som indexet i början av en bok som berättar i vilken ordning varje kapitel kommer.

Så istället för 160 vanliga tecken, så får du plats med 153 tecken.

Det är för att du inte ska få slutet av smset i början istället, det vore rörigt!

Emojis

Ifall du skickar en emoji, t.ex. så görs sms om från max 160 tecken per sms till max 70 tecken. Anledningen till det är för att telefonen ändrar sättet den skickar sms:et på. Enkelt sagt så gör den alla tecken tyngre, och då får mindre plats. Tänk det som att istället för att skriva på ett papper med en tunn blyertspenna, så plockar du fram penseln och målarfärg, men pappret är lika stort!

Samma sak gäller här, att om du kommer upp i 71 tecken så skickas istället flera sms, och några tecken i varje sms reserveras för att hålla ordningsföljden.